NVWA roept op om vondsten van tijgermug te melden

De NVWA roept tuinbezitters op om te helpen voorkomen dat de tijgermug zich in Nederland vestigt. Mogelijke broedplekken in de tuin zijn bakken, bloempotten, schotels, gieters en alle andere objecten waar water in kan blijven staan. Ook raadt de NVWA aan om regentonnen dicht te maken en om water in vogelbadjes en drinkbakken wekelijks te verversen.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zijn de komende tijd actief op twee locaties in Zuid-Limburg om de vestiging van de Aziatische tijgermug te bestrijden. Vorig jaar zijn hier de meeste tijgermuggen gevonden. De NVWA zal nu op deze plekken nabehandelingen uitvoeren.

Invasieve exoot

De Aziatische tijgermug is een invasieve exoot die kan bijdragen aan het verspreiden van ziekten. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen, virussen van infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya overdragen, is echter verwaarloosbaar klein.

Deze week bezoekt de NVWA ruim 800 adressen in Valkenburg. Ook in Sittard vinden binnenkort nabehandelingen plaats omdat er vorig jaar Aziatische tijgermuggen, in verschillende levensstadia, zijn aangetroffen. Omwonenden van de betreffende wijken, de gemeenten en de regionale GGD zijn geïnformeerd over de acties.

Broedplaatsen

De bestrijding bestaat uit het verwijderen of onklaar maken van broedplaatsen. Wanneer broedplaatsen niet verwijderd kunnen worden, maakt men gebruikt van korrels, waar de larven van muggen van dood gaan. Ook worden speciale vallen ingezet die volwassen muggen lokken, om het besmette gebied in kaart te brengen en de populatie-ontwikkeling te monitoren.

guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Debora van Es
Debora van Es
3 maanden geleden

Hallo

ik was het afgelopen weekend een paar dagen in Deurne . Eenmaal in de Groote Peel zag ik een aardige zwerm boven de sloot aan de buitenrand waar tegenover de bizons.

Ik moet zeggen dat ik het geen leuke beestjes vindt.

gr.Debora

Guy smeets
Guy smeets
2 maanden geleden

Is dit een tijgermug

20210517_152151.jpg
Eva
Eva
2 maanden geleden

Vandaag 2 muggen doodgeslagen die aan de beschrijving tijgermug voldeden in Eindhoven.

20210531_105717.jpg
Albert
Albert
13 dagen geleden

L,S. Ik heb hedenmorgen in ons Huis waarschijnlijk een Tijgermug gedood,dikke jongen met veel bloed in zijn lijf. Gennep Noord Limburg.

Wouter
Wouter
12 dagen geleden

Hallo,

ik heb deze jongen met de vliegenmepper geraakt in Zuid limburg, betreft dit een tijgermug?

Wouter
Wouter
12 dagen geleden

Deze keer met foto..