NVWA waarschuwt voor pakketten met onbekende plantenzaden

De NVWA waarschuwt voor postpakketjes met onbekende plantenzaden. Deze maand heeft de NVWA samen met de Douane dergelijke pakketjes op Schiphol aangetroffen. NVWA vraagt het publiek het te melden wanneer ze ongevraagd een pakket met plantenzaden ontvangen.

Vorige maand maakte Tuin en Landschap al melding van enkele gevallen van de mysterieuze zaadpakketjes. Vooral in de VS en andere Engelstalige landen doken de pakketjes op.

Pakketten onderschept

De Douane heeft nu ook dergelijke pakketten op Schiphol onderschept. Het onbekende plantenmateriaal is verzonden vanuit webshops buiten de Europese Unie. De aangehouden pakketjes zijn niet bestemd voor Nederlandse geadresseerden.

De NVWA vraagt het publiek om het via een formulier (categorie ‘planten’) te melden wanneer ze ongevraagd zaadpakketjes in de bus krijgen. Op basis van deze informatie kan de NVWA, in samenwerking met de Douane, het toezicht aan de grens aanscherpen.

Wie een pakketje heeft ontvangen en gemeld, kan dit vervolgens bij het restafval doen. Het restafval wordt verwerkt door middel van verbranding.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties