Omgewaaide slangenmuur wordt weer opgemetseld

Een jaar geleden ging een deel van de driehonderd oude slangenmuur op buitenplaats Schaep en Burgh tegen de vlakte. De komende maanden wordt de fruitmuur in ere hersteld door eigenaar Natuurmonumenten.

De historische slangenmuur in het voorjaar van 2019. (Foto: Miranda Vrolijk)
Steunberen vertand

Zo’n twintig meter aan muur waaide vorig voorjaar om door winterstorm Ciara. Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd, worden de steunberen aangepast: de nieuwe zijn breder en worden tijdens het opmetselen vertand in de muur, „daardoor zijn ze meer verankerd in de muur’’, zegt Johan van Galen Last, tuinbaas van de ’s Gravelandse buitenplaatsen. „De oude steunberen stonden er een beetje los tegenaan.’’

Voor het opbouwen van de 3,5 m hoge muur heeft Natuurmonumenten een metselaar in de arm genomen die twintig jaar geleden ook heeft meegewerkt aan het onderhoud van de muur. Toen begon Van Galen Last met het in ere herstellen van de 420 m aan historische fruitmuren op de ’s Gravelandse buitenplaatsen. „Deze metselaar is gewend om met speciale mortels te werken’’, zegt de tuinbaas.

Oorspronkelijke Vechtformaat gevelstenen

De helft van de oorspronkelijke Vechtformaat gevelstenen zal hij daarvoor hergebruiken. Vrijwilligers hebben die de afgelopen periode vrij gebikt van metselrestanten. De andere helft heeft Natuurmonumenten opnieuw moeten aankopen omdat veel steentjes kapot zijn gegaan door de val.

Zo’n zes fruitbomen sneuvelden. Hier zaten niet alleen appels en peren tussen, maar ook de trots van Van Galen Last: een Mespilus germanica ’Bredase Reus’. Een mispel in leivorm is geen doorsnee verschijning. „Daar had ik dan ook de meeste moeite mee.’’ De tuinbaas gaat de komende periode bij kwekers op zoek naar een nieuwe mispel ’met een doorgaande kop’ om de oude te vervangen. „Hopelijk is die over tien jaar dan weer tot bovenaan de muur gegroeid.’’

De trots van tuinbaas Johan van Galen Last (tweede van links) in betere tijden. De tuinbaas gaat opnieuw proberen of hij een Mespilus germanica ’Bredase Reus’ in leivorm langs de slangenmuur kan laten groeien. (Foto: Miranda Vroijk)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties