Omzetstijging 1e kwartaal, verwachting 2e kwartaal negatief

Hoveniers en groenvoorzieners boekten in het eerste kwartaal van dit jaar 16% meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de hoogste omzetstijging in de afgelopen vijf jaar. De verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2020 zijn over de gehele linie negatief. Dat blijkt uit de Kwartaalmonitor VHG van het CBS.

VHG-leden zagen bij alle vier de bedrijfstypen de omzet in het eerste kwartaal van 2020 toenemen. Boomspecialisten boekten 19,7% meer omzet dan een jaar eerder. Voor groenvoorzieners nam de omzet met 17,7% toe, voor hoveniers met 13,7% en voor interieurbeplanters met 6,4%.

Negatief

De verwachtingen voor het economisch klimaat, de omzet, de verkoopprijzen en de personeelssterkte voor het tweede kwartaal van 2020 zijn per saldo negatief. Twee derde van de ondernemers (65%) verwacht een verslechtering van het economisch klimaat. Sinds de start van de meting in 2014 waren ondernemers niet eerder zo somber. Van de ondernemers verwacht per saldo 36% een verslechtering van de omzet.

Minder orders

Per saldo verwacht 40% van de ondernemers in het tweede kwartaal minder orders te ontvangen. Dat is een scherpe daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen verwachtte 45% van de ondernemers juist een toename in orders. Ook over de verwachte waarde van de inkooporders zijn ondernemers negatief. Per saldo verwacht 32% een daling.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties