Ondernemers bezorgd over verzuim als gevolg van corona-app

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de CoronaMelder van de overheid die zaterdag live gaat. Tegelijkertijd zijn er zorgen over werkverzuim als gevolg van quarantainemeldingen door de app.

Mensen die minstens 15 minuten dicht bij iemand met corona zijn geweest, krijgen via de app het advies om tien dagen in quarantaine te gaan. De organisaties vragen zich af of dat handig is, omdat dan straks half Nederland thuis zit.

Het directe advies zou volgens de ondernemingsorganisaties moeten zijn: Laat je zo spoedig mogelijk testen, of je klachten hebt of niet. Na een negatieve test kun je dan gelijk weer aan het werk. Bij een positieve test blijf je thuis. „Alleen zo voorkomen we dat straks half Nederland onbedoeld plat komt te liggen en ondernemers tegen enorme kosten aanlopen, omdat mensen tien dagen thuis zitten.”

Sneltest

VHG heeft, hierop anticiperend, afspraken gemaakt met Zorg van de Zaak. Medewerkers van lidbedrijven kunnen zich tegen betaling versneld laten testen op besmetting met het coronavirus. Dit kan op enkele vaste locaties in Nederland. Medewerkers worden snel getest en de uitslag is veelal binnen 24 uur beschikbaar. Zo kunnen bedrijven hun personeel in deze tijd maximaal inzetbaar houden.

Wachttijden

De test kan een uitkomst zijn met het oog op de continuïteit van het bedrijf en de veiligheid van de medewerkers. „De wachttijden bij de GGD’s zijn wisselend en over het algemeen wat langer”, vertelt John van Os, arts bij Zorg van de Zaak. „Als de wachttijd bij de GGD langer is dan twee dagen, dan heeft het zeker zin om via ons een COVID-19 test te laten doen. Vanaf volgende week is onze capaciteit verhoogd om aan de toenemende vraag vanuit het bedrijfsleven te voldoen. In 90% van de gevallen lukt het ons om de test versneld af te nemen en de uitslag binnen 24 uur na te test te geven.”

Zorg van de Zaak voert de COVID-19 test uit conform de richtlijnen van het RIVM met de PCR-test (Polymerase Chain Reaction). Dit is het meest betrouwbare instrument om te bepalen of er sprake is van een COVID-19 besmetting. Op de VHG-coronapagina staat meer over dit aanbod en het aanvragen van een sneltest.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties