‘Onderwijs moet aansluiting vinden bij jongeren’

Onderwijsinstellingen en bedrijven in de groene sector moeten aansluiting zien te vinden bij interesses van jongeren. Dat zei co-lector Xander Beks van Triple Helix tijdens de eerste landelijke bijeenkomst van TRI in Apeldoorn.

Volgens Beks wordt binnen het huidige onderwijs te weinig aandacht besteed aan creatieve vaardigheden zoals video-skills, communicatie maar ook aan gaming. „Jongeren weten goed wat er speelt binnen hun netwerk, onder andere via sociale media. Ze zijn flexibel en weten goed de weg.

Duurzaamheid
Beks stelde dat groenonderwijs veel te bieden heeft op gebied van duurzaamheid en hierin bedrijven kan ondersteunen. Concurrentie ondervindt het groene onderwijs vooral van het creatieve domein waar veel vraag naar is.

Onderwijsinstellingen moeten volgens Beks innovatief zijn en risico’s durven te nemen. „Er kan veel meer dan men vaak denkt op basis van de regels. Als je kunt onderbouwen waarom je van de regels afwijkt, kan er heel veel.”

Balans
VHG-directeur Egbert Roozen stelde dat het huidige onderwijsprogramma onvoldoende aansluit bij de praktijk. „We moeten een balans zien te vinden tussen wat morgen nodig is, en wat in de toekomst nodig is.”

Roozen schetste het dilemma dat jongeren nu instappen, terwijl het vak zich ontwikkelt. „Hoe sluiten we hier op aan? Vraag jongeren zelf hoe ze het onderwijs in willen richten.” Daarnaast moet volgens Roozen het bedrijfsleven worden betrokken.

Vlnr Xander Beks van Triple Helix, Gerard Oud van het Clusius College, VHG-directeur Egbert Roozen en dagvoorzitter Bert Rietman. (Foto’s Ralph Mens)