Onderzoek Jantje Beton naar speelplekken in Nederland

Jantje Beton gaat een groot onderzoek doen naar speeltuinen in Nederland. Volgens de organisatie verdwijnen veel speelplaatsen doordat gemeenten hierop bezuinigen.

Doordat gemeenten bezuinigen op speeltuinen, zijn er de afgelopen jaren veel verdwenen. De overgebleven speelplekken worden vaak niet goed onderhouden. Jantje Beton gaat daarom een groot onderzoek doen naar speeltuinen in ons land.

Directeur Rob van Gaal van Jantje Beton zei op NPO Radio 1 dat er veel zorgwekkende berichten uit het hele land komen. „We willen met cijfermateriaal de ernst van de situatie duidelijk maken.”

Gezonde schoolpleinen
Van Gaal stelt dat, terwijl gemeenten bezuinigen, de Rijksoverheid juist wil investeren om kinderen meer te laten bewegen. „Jantje Beton is bezig om zeventig gezonde schoolpleinen aan te leggen die uitnodigen om te bewegen. Veel gemeenten kunnen of willen hier echter niet aan meewerken.”

Jantje Beton wil de resultaten van het onderzoek gebruiken om de noodklok te luiden. „Het is schrijnend, want bewegen kan obesitas voorkomen. De buitenlucht doet iedereen goed.”