‘Onkruid is voor mij een tuinplant van de Praxis’

Vroeger was ze geïnteresseerd in computers, die vond ze fascinerend. Inmiddels is ze ecologisch hovenier en heeft ze sinds 2011 haar eigen bedrijf De Stadstuinier. Ilya Toornvliet is de Groene Gast van Tuin en Landschap 21.

Groene gast
Ilya Toornvliet op het schoolplein van basisschool De Drie Linden in Den Haag. Foto: Nina Koelewijn

Momenteel is Toornvliet bezig met het aanleggen van een natuurspeeltuin op een schoolplein in Den Haag. „Ik leg ongeveer één keer per jaar een natuurspeeltuin aan. Verder houd ik mij vooral bezig met het ontwerpen en aanleggen van particuliere tuinen. Vooral de afwisseling hiertussen vind ik ontzettend leuk.”

‘Verantwoord materiaal’

In al haar tuinen maakt ze alleen gebruik van verantwoord materiaal, omdat er dan meer te beleven is in een tuin. Ook vindt Toornvliet dat onkruid best een beetje mag groeien. „Wat is ook onkruid? Onkruid is voor mij een tuinplant van de Praxis, die met kunstmest en met bestrijdingsmiddelen is opgegroeid.”

‘Kale tuin’

Biologische planten gebruikt Toornvliet niet per se. Ze vindt dat ze daar vaak te ver voor moeten rijden, waardoor dat niet milieuvriendelijk meer is. Wel maakt ze veel gebruik van biologische zaden. „Je kijkt dan aan het begin wel even tegen een kale tuin aan, maar met wat geduld komt het uiteindelijk goed.”

Ilya Toornvliet is de Groene Gast van Tuin en Landschap 21, met een digitaal abonnement kun je het interview hier lezen. Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties