’Onmiddellijk verbod op neonicotinoïden’

Neonicotinoïden en fipronil moeten zo snel mogelijk van de markt worden gehaald. Dat bepleit Natuur & Milieu naar aanleiding van nieuw onderzoek.

Natuur & Milieu baseert zijn oproep op een nieuwe wetenschappelijke analyse van een internationale groep wetenschappers, verenigt in de Task Force on Systemic Pesticides. Daarbij zijn studies naar deze groepen insecticiden naast elkaar gelegd. De natuurbeweging noemt de conclusies ’schokkend’.

De risico’s voor de honingbij zijn volgens Natuur & Milieu slechts het topje van de ijsberg. „De gevolgen van deze middelen zijn ook uitermate schadelijk voor andere organismen. De middelen breken langzaam af en blijven maanden, soms jaren, actief in de bodem. De effecten variëren van onmiddellijk en dodelijk tot chronische verzwakking van allerlei beestjes.”

Wereldwijd verbod
Sijas Akkerman van Natuur & Milieu: „Deze meta-analyse is overtuigend genoeg om nu zo snel mogelijk in te grijpen en deze middelen van de markt te halen. Het grootschalig gebruik brengt planten, dieren en de landbouw veel te veel schade toe. Een wereldwijd verbod is op zijn plaats, om te beginnen in Nederland.”