Ontaarde boom is zijn winterbescherming kwijt

  De wortelpruik van de ontaarde boom bij Van Hall Larenstein in Velp is donderdag 13 april ontdaan van zijn winterbescherming. De plataan die in een stalen constructie twee meter boven de grond hangt, is een project van kunstenaar Daan van Geijlswijk en docent Freek Rurup.

  Vorig jaar juli ging het kunstproject van start. Een volgroeide plataan werd volledig ontdaan van alle grond en met deze kale wortelpruik 2m boven de grond gehangen. Een sproei-installatie voorzag de boom van water. In november toen de boom in winterrust ging, is er een bak met zand om de wortelpruik aangebracht. Die is nu weggehaald en het zand is tussen de wortels weggespoeld. De sproei-installatie is weer in werking gezet. Het blijkt dat de plataan dit nieuwe seizoen nieuwe wortels heeft aangemaakt van enkele centimeters lang.

   

  Als een gekruisigde

  De boom hangt er als een gekruisigde, kwetsbaar tussen de stalen constructie. Dat is precies de bedoeling van kunstenaar Daan van Geijlswijk. „De ontaarde boom verbeeldt de kwetsbare toestand van de natuur, maar ook juist de toestand van de mens’’, schrijft hij op de website ontaardeboom.nl. Zijn doel is om een een grote, bloeiende boom met zijn wortels ontbloot onder de Eiffeltoren te hangen. „De ontwortelde toestand verwijst naar onze eigen ontworteling en onze veranderde relatie met de natuur.’’

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties