Tuin en Landschap nieuws ‘Ontlast mkb bij verplichte loondoorbetaling bij ziekte’

‘Ontlast mkb bij verplichte loondoorbetaling bij ziekte’

0

Het kabinet moet nog voor de kerst komen met maatregelen die het midden- en kleinbedrijf ontlasten bij de verplichte loondoorbetaling bij ziekte. Daarnaast moet werken meer lonen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer met het oog op de behandeling van de begroting van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De ondernemingsorganisaties stellen vast dat 26% van de ondernemers kampt met een personeelstekort, terwijl circa 1,1 miljoen mensen aan de slag willen of meer uren willen werken. Financieel loont dat echter vaak nauwelijks. Dat zou moeten worden verbeterd. Ook kan er meer werk worden gemaakt van bijscholing.

Gemeentelijk beleid
Arbeidsmarktinstrumenten en de dienstverlening aan werkgevers moeten landelijk meer worden gecoördineerd. Nu wordt het volgens de organisaties werkgevers met werknemers uit verschillende woonplaatsen onnodig lastig gemaakt. Gemeenten moeten daarnaast mensen in de bijstand niet vrijstellen van de sollicitatieplicht, maar juist extra inzetten op begeleiding en opleiding. Dat kan onder meer in de vorm van werkstages en scholing ‘on the job’.

Seizoenswerk
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verder teleurgesteld in de uitwerking van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor sectoren met seizoenswerk of pieken in de productie. Zij worden volgens de organisaties ‘onnodig hard geraakt’. Tijdelijk werk wordt algauw 5% duurder. „Bepaald werk laat zich niet in een vast contract persen.”

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar