Bloem en Blad Bloemen en planten Passiflora is terrasplant van 2019

Passiflora is terrasplant van 2019

0

Bloemenbureau Holland heeft Passiflora gekozen tot de terrasplant van 2019. De klimmer is volgens de promotieorganisatie ideaal om op een kleine oppervlakte veel kleur en groen te bieden. De spiraaltjes aan de ranken hechten zich makkelijk aan een draad, muur, hekwerk of pergola.

De nonchalante, klimmende groeiwijze van Passiflora past goed bij de puur natuur tuintrend die vraagt om een robuuste, beetje verwilderde uitstraling. De terrasplant van 2019 bloeit de hele zomer tot diep in de herfst. Sommige soorten, vooral Passiflora edulis, dragen na een warme zomer zelfs eetbare passievruchten. Bijkomend voordeel is dat bijen en hommels dol zijn op de bloemen.

De meeste soorten komen uit het tropische en subtropische deel van Noord- en Latijns-Amerika, Azië en Australië. Hier groeien de planten in de bossen en regenwouden waar ze bomen en struiken als steuntje gebruiken om naar het licht te klimmen. Er zijn soorten die in de winter hun blad verliezen, maar ook die groen blijven. De planten kwamen in de 16e  eeuw dankzij Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers in Europa terecht.

De plant dankt zijn naam aan missionarissen die in de bloemen allerlei elementen van het lijdensverhaal van Jezus Christus zagen. Ze beschouwden het als een geschenk van God om hun missiewerk in met name Latijns-Amerika mee uit te leggen.

Verzorgingstips

Passiebloem kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw staan. Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. Zorg voor iets waar de plant tegenaan kan klimmen: een stevige gespannen draad, muur of pergola. Geef ruim voldoende water – de kluit mag niet uitdrogen – maar zorg ook voor goede afwatering in de pot. Eens per maand een beetje plantenvoeding helpt de bloei. Terugsnoeien bij al te enthousiaste groei is geen probleem.

Terrasplant van 2019

Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit tien kandidaten de terrasplant die het meest tot de verbeelding spreekt.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

Reageer op dit artikel

avatar