Penisplant bloeit in de Hortus botanicus Leiden

In de Leidse Hortus botanicus staat de penisplant (Amorphophallus decus-silvae) in bloei. Het is voor zover de plantenexperts van de Hortus weten, pas de derde keer dat deze plantensoort bloeit in Europa.

De plant die nu bloeit in Leiden is ongeveer zes jaar oud en opgekweekt door Amorphophallusvrijwilliger Rudmer Postma. Halverwege september werd duidelijk dat de penisplant zou gaan bloeien.

Bloei in twee fases

De penisplant bloeit in twee fases. In de eerste fase bloeit de plant vrouwelijk. Hierbij warmt de bloeikolf op en verspreidt er een penetrante geur van rottend vlees. Insecten vinden deze geur juist lekker en komen hier op af. De plant bloeit vervolgens mannelijk. De plant produceert in deze fase stuifmeel, waarmee de insecten bedekt raken.

Na de bloei gaan de met stuifmeel bedekte insecten door naar hun volgende maaltijd. Met wat geluk is dit een andere penisplant, die zij vervolgens bestuiven. Omdat er in de Hortus in Leiden geen andere Amorphophallus decus-silvae bloeit, wordt het stuifmeel hier verzameld voor later gebruik of het stuifmeel wordt verstuurd naar andere botanische tuinen.

De bloeiwijze van de penisplant. Foto: Hortus botanicus Leiden.

Zeer zeldzaam

De laatste keer dat deze Amorphophallus decus-silvae bloeide in Leiden was in 1997. Er bloeide toen eenzelfde soort, maar een andere plant. Er zijn verder ook maar weinig botanische tuinen die de penisplant in hun collectie hebben, waardoor de bloei van deze plant zeer zeldzaam is. De planten bloeien alleen in een zeer warme en vochtige omgeving.

De Penisplant bloeit in de tropische kassen van Hortus Botanicus Leiden. Foto: Hortus botanicus Leiden
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties