Petitie tegen uitbreiding Boijmans in Museumpark

Stichting Vrienden van Het Park is een petitie gestart tegen uitbreiding van het Boijmansmuseum in het Museumpark in Rotterdam. Volgens de stichting tast de bouw van een collectiegebouw de ruimtelijke kwaliteit en gebruiksmogelijkheden van het Museumpark aan.

Begin februari werd bekend dat het Rotterdamse architectenbureau MVRDV aan de slag kan met het ontwerp voor het nieuwe Collectiegebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen op het grindterrein aan de noordzijde van het Museumpark.

Opdrachtgevers zijn Museum Boijmans Van Beuningen, Stichting De Verre Bergen en de gemeente Rotterdam. Het Collectiegebouw heeft een oppervlakte van 14.000 m2 waarvan 40% publiek toegankelijk of zichtbaar is.

Volgens de Vrienden van Het Park blokkeert het gebouw straks het zicht op het groen van het Museumpark en de erachter gelegen skyline langs de Maas. Ook vrezen de tegenstanders van het plan dat grote trucks met opleggers straks wekelijks het park in- en uitrijden voor het transport van kunstwerken.

Omgeving
Volgens landschapsarchitect Winny Maas van MVRDV is het gebouw juist zo ontworpen dat het zo min mogelijk ruimte in beslag neemt en het park spaart. Door het gebruik van weerspiegelend glas wordt de omgeving zo veel mogelijk benadrukt.