‘PFAS-problematiek kan vandaag worden opgelost’

„De PFAS-problematiek kan vandaag worden opgelost, waarom nog vier weken wachten?” Met die boodschap sprak VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer woensdag duizenden demonstranten toe op het Malieveld.

De voorzitter van de grootste ondernemersorganisatie van Nederland riep staatssecretaris Van Veldhoven op om de norm voor PFAS onmiddellijk te verruimen. „Wij hebben de oplossing aangereikt, dit probleem kan vandaag worden opgelost.”

Het stikstofprobleem is volgens De Boer minder makkelijk op te lossen. „Minister Schouten moet de grenswaarde aanpassen naar 1 mol. Normaal wil je liever geen mol op je terrein, maar met deze grenswaarde kunnen we weer aan de slag.”

Vergunningverlening weer op gang

Na Hans de Boer sprak minister Schouten van LNV de demonstranten toe. „Dit land gaat niet op slot, de vergunningverlening komt weer op gang,” beloofde de minister. De demonstranten reageerden daarop door ‘Nu, nu, nu!’ te scanderen. Schouten zei verder dat het kabinet komt met een nieuwe drempelwaarde, zodat de bouw weer aan de slag kan.

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat herhaalde haar toezegging van eerder deze week dat de norm voor PFAS-stoffen in de grond zo snel mogelijk zal worden verruimd. „Voor u telt elke dag. Er kan al heel veel, maar we gaan u zo snel mogelijk de redelijke ruimte geven. Meten is weten.”

Risico’s omzetten in actie

Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken deed een oproep aan overheden om weer vergunningen te verlenen. „We moeten risico’s omzetten in actie om de bouw weer vlot te trekken. Er moet meer gebouwd worden. We willen dit jaar 75.000 woningen bouwen, dat gaan we halen, en ook volgend jaar gaan we fors bouwen.”

Minister Wiebes van Economische Zaken zei dat er al heel veel kan wat bouwactiviteiten betreft. „Het kabinet gaat zorgen dat er nog meer kan. Dit land gaat niet op slot,” herhaalde hij de boodschap van minister Schouten.

Grond in verzet op het Malieveld. (Foto: Ministerie van I&W)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties