Pilot Plantpaal van start

De Drentse waterschappen gaan gemaaid gras gebruiken om walbeschoeiing van te maken. Dat is duurzaam en een stuk goedkoper dan hardhout.

Het bermmaaisel wordt verwerkt tot korrels, die vervolgens worden geperst tot zogeheten ‘plantpalen’. Daarvan wordt weer beschoeiing gemaakt.

De waterschappen Reest en Wieden, Hunze en Aa’s en Vechtstromen hebben genoeg materiaal om palen van te maken. Samen maaien de waterschappen ieder jaar 800.000 kilo gras langs de walkanten. Eerder werd het gemaaide gras afgevoerd, tegen betaling.

25 jaar
De plantpalen zijn ontwikkeld in samenwerking met onder meer de Kamer van Koophandel en bedrijven. De verwachting is dat het geperste materiaal ongeveer 25 jaar meegaat.

In Drenthe wordt de geperste beschoeiing bij wijze van proef geplaatst langs een zijtak van het Oranjekanaal aan de Holsdiek in Orvelte. Als pilot is 30 meter hardhouten walbeschoeiing vervangen door duurzame oeverbescherming van Plantpaal.

Studenten van de Stenden Hogeschool in Emmen gaan kijken hoe de palen zich houden. Als de resultaten gunstig zijn, zullen ze ook op andere plaatsen worden gebruikt.