Plantensoorten sterven 500 keer sneller uit door de mens

De afgelopen 250 jaar zijn 571 plantensoorten uitgestorven. Dat blijkt uit onderzoek van de Royal Botanical Gardens in Kew en de Universiteit van Stockholm dat is gepubliceerd in Nature ecology & evolution.

Het onderzoek is gebaseerd op gedocumenteerde uitsterving, niet op schattingen. Het aantal uitgestorven planten is in deze periode twee keer zo groot als het aantal uitgestorven zoogdieren, vogels en amfibieën bij elkaar opgeteld. Overigens is het aantal planten dat eerder als uitgestorven werd bestempeld bijna net zo groot als het aantal daadwerkelijk uitgestorven planten.

Volgens de wetenschappers gaat het uitsterven van plantensoorten 500 keer zo snel als zonder toedoen van de mens te verwachten is. Bovendien geloven ze dat deze cijfers een onderschatting zijn van de werkelijke cijfers over uitsterven van plantensoorten. Het uitsterven van plantensoorten bedreigd volgens de wetenschappers ook andere organismen, ecosystemen en het welzijn van mensen. Het moet daarom doorgrond worden om effectief te plannen voor behoud van soorten.

Verenigde Naties
De verwachtingen over de toekomst zijn nog een stuk somberder. Vorige week presenteerde de VN een rapport van het IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) waarin de organisatie stelt dat bijna een miljoen planten- en diersoorten met uitsterven worden bedreigd.

De oorzaken van het verdwijnen van biodiversiteit zijn divers. Naast ander gebruik van land en zee, exploitatie van soorten en vervuiling spelen ook klimaatverandering en invasieve soorten een belangrijke rol. Ten grondslag aan al deze oorzaken liggen hoe dan ook menselijke activiteiten, aldus het VN rapport.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties