Praktijkgids ‘Bestellen van bosplantsoen’ geactualiseerd

Stichting Probos heeft de praktijkgids ’Bestellen van bosplantsoen. Handvaten voor de praktijk’ geactualiseerd. De gids bevat achtergrondinformatie over goed plantmateriaal en biedt praktische handreikingen over het bestellen en controleren van plantmateriaal.

De oorspronkelijke praktijkgids uit 2015 was snel uitverkocht. Begin 2018 wordt de nieuwe Green Deal ’Geschikt plantmateriaal voor een klimaatbestendig bos, natuur en landschap’ gelanceerd. Dit moment is aangegrepen om de praktijkgids te actualiseren en te herdrukken. Probos en de leden van de Green Deal willen hiermee terreinbeheerders, adviesbureaus en groenaannemers praktische informatie bieden bij het toepassen van verantwoord plantmateriaal in bos, natuur, landschap en openbaar groen.

Langetermijndenken
Bos- en groenbeheerders hebben een uitzonderlijk vak. Ze moeten bij de aanleg van een beplanting namelijk tientallen jaren vooruit kijken om zich een beeld te kunnen vormen van het resultaat van hun werk. Geduld en langetermijndenken zijn dan ook belangrijke waarden. Het brengt bovendien een bijzondere verantwoordelijkheid met zich mee.

Bij de aanleg moet de basis worden gelegd voor bossen en beplantingen die tot wel 150 jaar vitaal moeten blijven en de hen toegedachte functies moeten vervullen. De genen die hierbij bijvoorbeeld in een bos worden gebracht kunnen door natuurlijke verjonging nog veel langer in het bos bewaard blijven.

Uit talloze wetenschappelijke studies is bekend dat de genetische herkomst van plantmateriaal van belang is voor de biodiversiteit. Bijvoorbeeld het moment van bloei of uitlopen van een boom is deels genetisch bepaald en daarmee van invloed op onder meer het insectenenleven.

Bedrijfszekerheid
Daarnaast speelt de herkomst van plantmateriaal een cruciale rol bij de bedrijfszekerheid (gevoeligheid voor ziekten, plagen en bevriezing), aanplantkosten (aanslag, snelle jeugdgroei) en de financiële resultaten (groeisnelheid, stamvorm, betakking) van een beplanting. Het behoeft dan ook geen betoog dat de keuze voor plantmateriaal uitermate doordacht en deskundig moet gebeuren.

Voor slechts weinigen is het kiezen en bestellen van plantmateriaal dagelijks werk. Dan is het niet eenvoudig om alle benodigde vakkennis paraat te hebben om kwalitatief goed plantmateriaal te bestellen. De praktijkgids ’Bestellen van bosplantsoen. Handvaten voor de praktijk’ geeft daarom concrete en praktische handvatten voor het stellen van kwaliteitseisen bij het bestellen van plantmateriaal en voor een effectieve controle van het geleverde materiaal.

Gids bestellen
De gids is bedoeld voor terreinbeheerders, adviesbureaus, groenaannemers en iedereen die zich bezighoudt met de aanplant van bomen en struiken in bos, natuur, landschap en openbaar groen. De prijs is €7,50 (exclusief verzendkosten), bestellen kan per mail (mail@probos.nl) of telefonisch 0317-466555.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties