Prijs CO2 testcase voor Tuinbouwakkoord

    Met een te hoge prijs voor CO2 zijn oplossingen van duurzame energievraagstukken in de glastuinbouw niet meer rond te rekenen. En dat terwijl het de enige sector is die meer CO2 verbruikt dan produceert. Hiervoor moet snel een oplossing komen zei Jaap Bond, voorzitter Greenports Nederland tijdens de ondertekening van het Tuinbouwakkoord op 14 maart.

    Bond ziet in medeondertekenaar landbouwminister Carola Schouten dan een bondgenoot. „Zij kan voor ons de benodigde draaideur zijn naar andere ministeries. De ruggensteun om veranderingen in de sector mogelijk te maken met name op het gebied van wetgeving.” Voor de glastuinbouw ziet Bond ook regelgeving rond geothermie als belangrijke testcase voor het Tuinbouwakkoord.

    Korte geschiedenis

    Minister Schouten was nog maar net beëdigd als landbouwminister of ze kreeg het dossier van het Tuinbouwakkoord al op haar bureau. Een initiatief van het tuinbouwbedrijfsleven zelf. Reeds geopperd door Niek Jan van Kesteren, voorzitter Tuinbouw NL, tijdens een Greenportsymposium begin 2017 en met Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland, als vurig pleitbezorger. Vanaf het begin van zijn voorzitterschap, 1 oktober 2017, liet hij bijna geen gelegenheid passeren om op de noodzaak van een Tuinbouwakkoord te wijzen.

    Alle kikkers weer binnenboord

    Het heeft echter nog 1,5 jaar geduurd om alle kikkers binnenboord de kruiwagen te krijgen zoals Van der Tak het typeert. Hij is hier content mee, maar is pas gelukkig als iedereen zijn huidige woorden gaat waarmaken. Daar moet binnen drie jaar duidelijkheid over zijn, wanneer de actieplannen van de zeven prioriteiten van het Tuinbouwakkoord zijn uitgewerkt inclusief de benodigde financiën.

    Lees vrijdag 22 maart in de Bloemisterij of in het e-magazine de verdere ambities van de ondertekenaar van het Tuinbouwakkoord en hoe zij denken die te gaan bereiken.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties