Producentenvertrouwen neemt verder toe

  Het producentenvertrouwen steeg van 3,4 in november naar 4,7 in december, maakt CBS bekend. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie zijn het meest positief.

  Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,6). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

  Positief
  Alle indicatoren van het producentenvertrouwen zijn in december positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien.

  Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat hun voorraad eindproduct als te klein beschouwt, is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

  Hout en bouw
  In alle industriebranches is het vertrouwen positief. Producenten in de hout- en bouwmaterialen industrie zijn het meest positief, gevolgd door de ondernemers in de textiel- en kledingindustrie. Het vertrouwen van de transportmiddelenondernemers is echter het meest gestegen.