Project Heuvelrugtuinen helpt nieuwbouwwijk te vergroenen

Mensen die op of rond de Utrechtse Heuvelrug wonen, kunnen met aanleg van zogenoemde ’Heuvelrugtuinen’ bijdragen aan een groenere omgeving. Woudenberger Suzy Bollen greep dit project aan om samen met haar dorpsgenoten de nieuwbouwwijk ’Hoevelaar’ een groene start te geven en tegelijkertijd ook de rest van Woudenberg groener te maken. Dat meldt provincie Utrecht op de website Naturetoday.

Heuvelrugtuinen
Bewoners planten samen een tuin aan. Bron Provincie Utrecht.

Bollen heeft op bijeenkomsten in verschillende buurten inwoners van Woudenberg geënthousiasmeerd voor haar groene plannen. Meerdere buren zijn inmiddels samen aan de slag voor een groenere woonomgeving. „Als eerste actie hebben we met de projectontwikkelaar van de nieuwbouwwijk afgesproken dat de tuinen in Hoevelaar opgeleverd worden met aarde in plaats van zand. Dat maakt de aanleg van een tuin voor de nieuwe bewoners veel makkelijker. De vruchtbare aarde is nodig om planten te laten groeien.”

Initiatief Heuvelrugtuinen

Heuvelrugtuinen is een initiatief van Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH), in samenwerking met Natuur en Milieufederatie Utrecht, IVN Natuureducatie en met steun van diverse partners. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen en biedt beschutting voor vogels en insecten. Ook vindt je er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Bovendien wordt in een heuvelrugtuin gifvrij getuinierd.

Ondersteuning

Het project Heuvelrugtuinen ondersteunt de realisatie van openbare voorbeeldtuinen in Woudenberg. Inwoners kunnen ook rekenen op ondersteuning bij het realiseren van hun eigen Heuvelrugtuin. „Alle bewoners van Woudenberg krijgen toegang tot informatiemateriaal, waaronder een plantenlijst met inheemse plantensoorten en handige tuinchecklist. Ook volgt er een cursus. Daarin krijgen inwoners praktische tips om hun tuin slim in te richten met het oog op biodiversiteitsherstel en aanpassingen aan het veranderende klimaat”, aldus Bollen. Voor mensen die (een deel van) het werk liever uitbesteden biedt het project een lijst van hoveniers en tuinontwerpers.

Meer over vergroening

Klik hier voor meer initiatieven over het vergroenen van de leefomgeving op de website van Tuin en Landschap. Ook op het Platform Groen (met inlog, gratis voor abonnees!) zijn hierover veel artikelen te vinden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties