Proost!

  Tik-tik-tik. „Heeft iedereen een glaasje?” Al dan niet alcoholisch, want misschien ben je wel gestart met ‘Ik pas’ en laat je de alcohol een maandje terzijde staan.

  Ik vind het oprecht leuk dat je weer de tijd neemt om mijn column te lezen. Wat een jaar hebben we achter de rug! Een jaar waarin heel Holland daadwerkelijk bakte, met recordtemperaturen voor Nederland van over de 40 graden. Waarin de jeugd zich actief druk maakte over het klimaat, met Greta Thunberg voorop.

  Een jaar waarin twee afkortingen menigeen bezighield: PAS (Programma Aanpak Stikstof) en PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen), wat uitmondde in diverse protestacties. Een jaar waarin Urgenda won in de ultieme klimaatzaak tegen de overheid. Een jaar waarin het gebruik van bladblazers de gemoederen bezighield.

  Stuk voor stuk topics met – ogenschijnlijk – daders en slachtoffers, verliezers en winnaars. Met ‘rotmaatregelen’, want we moeten immers vanaf maart 100 kilometer per uur gaan rijden.

  We kwamen afgelopen jaar onze eigen bubbel nauwelijks uit. Laten we ons glas als metafoor nemen waarin bubbels aan de lopende band sprankelend uit elkaar barsten. Waarbij de knappende belletjes zorgen voor meer smaak en geur, en alles bij elkaar zorgen voor een feestdronk, waar we allen van kunnen genieten.

  Ik zou dan ook samen met u een toost willen uitbrengen op het jaar 2020. Een jaar waarin we oprecht kunnen luisteren naar elkaar. Ons verplaatsen in elkaars positie, en ons door de mening van de andere laten beïnvloeden. Een jaar waarin we de handschoen oppakken. Ik wens een jaar waarin we niet enkel opkomen voor onze eigen belangen, maar ook die van onze kinderen en kleinkinderen.

  Ik wil dan ook toosten op een gezond 2020, op alle mogelijke manieren. Proost!

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties