Provincie Groningen wil meer bos, bomen en groen

  De komende tien jaar gaat de provincie Groningen vergroenen. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Bos en Hout 2030. Met dit programma werkt de provincie aan een mooier en groener Groningen, dat klimaatbestendig is en waar verschillende plantensoorten leven.

  In totaal wil de provincie 750 ha groen aanleggen. Hiervan zal ongeveer 50% bestaan uit nieuw bos. Ook komt er groen langs wegen en paden én worden er bomen en struiken bij bedrijventerreinen aangeplant.

  Kansenkaart

  Met behulp van een ‘kansenkaart’ is onderzocht op welke plekken bomen en struiken passen en kunnen groeien. Hierbij worden de karakteristieken eigenschappen van het Groningse landschap versterkt. Zo is besloten om de Waddenkust meer open te houden, terwijl ze gebieden met houtsingels en houtwallen meer willen vergroenen. Het groen wordt hier uitgebreid met zoveel mogelijk bomen en stuiken die van nature in Groningen voorkomen.

  Provincie groningen groen
  Provincie Groningen wil de komende tien jaar 750 ha extra groen aanleggen. Foto: Shutterstock

  Gezonde leefomgeving

  Volgens het Uitvoeringsprogramma Bos en Hout is er steeds meer aandacht voor de bijdrage die bomen en bossen leveren aan biodiversiteit, het klimaat en een gezonde leefomgeving. Bomen dragen bijvoorbeeld bij aan het zuiveren van de lucht en het terugdringen van warmte in een bebouwde omgeving. Ook zorgen bomen voor een gezond bodemleven en voor buffering en zuivering van water.

  Het Uitvoeringsprogramma van de provincie Groningen is tot stand gekomen in samenwerking met gemeenten, groene gebiedspartners en agrarische collectieven

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties