Provincie Noord-Brabant opnieuw meest duurzame aanbesteder

  Bouwend Nederland heeft onlangs weer de top 25 van duurzame aanbesteders bekendgemaakt. Op nummer één staat voor de derde keer op rij de Provincie Noord-Brabant. Rijkswaterstaat maakte enorme progressie en steeg naar de tweede plaats. Nummer drie, Gemeente Assen, steeg maar liefst 21 plaatsen en is daarmee de meest duurzame gemeentelijke aanbesteder.

  Ondanks positieve ontwikkelingen constateert Bouwend Nederland dat de kloof tussen koplopers en achterblijvers toeneemt. Zo speelt in bijna 63% van alle openbare aanbestedingen duurzaamheid geen enkele rol in de gunning. „Om de duurzaamheidsambities in de bebouwde omgeving te halen zijn forse transities en investeringen noodzakelijk. Als duurzaamheid in aanbesteding niet serieus meegenomen wordt is Nederland in 2050 niet energieneutraal, circulair en klimaatbestendig.”

  Geen enkele prikkel

  Samensteller Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, selecteerde voor de 2021-editie van de Top 25 de publieke opdrachtgevers die in 2019 en 2020 minimaal zeven aanbestedingen hebben uitgevoerd.

  „Het stelt teleur dat nog steeds twee op de drie opdrachtgevers geen enkele prikkel geven om duurzaam presteren te bevorderen. De situatie in Limburg eerder dit jaar gaf wel heel concreet de noodzaak weer dat duurzame gunningscriteria vaker moeten worden toegepast en zoveel gewicht moeten krijgen dat ondernemers zich met duurzame oplossingen kunnen onderscheiden.”

  Duurzame gunningscriteria

  Toch zijn er ook positieve zaken te melden. Het aantal aanbestedingen met een duurzame gunning steeg van 26,9% in 2018 en 35,2% in 2019 naar 37,2 % in 2020. De aanbestedende diensten gaven ook vaker een zwaarder gewicht aan duurzame gunningscriteria.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties