Rabobank neemt aandeel in machinebouwer Havatec

  Rabo Investments is medeaandeelhouder geworden van machinebouwer Havatec. De machinebouwer uit Nieuw-Vennep ziet deze investering als kans om sneller internationaal te groeien in de tuinbouw.

  Commercieel directeur Mark Fikkers van Havatec stelt dat door de samenwerking met de Rabobank het netwerk in de voedsel- en agribranche versterkt. De introductie in nieuwe afzetmarkten zal daardoor makkelijker verlopen. „De automatisering van de sierteelt is de primaire focus, maar automatisering in andere sectoren kan in de nieuwe samenwerking ook meer aandacht krijgen.”

  Managing director Thijs Friederich van Rabo Investments vindt Havatec een ‘prachtig Nederlands maakbedrijf’ met een ‘sterk innovatief DNA’. De rol in de agrarische sector van het bedrijf past volgens hem bij het ‘ecosysteem en de strategische ambities’ van de Rabobank. Rabo Investments kijkt internationaal naar vooruitstrevende, ‘schaalbare’ en financieel gezonde toeleveranciers en fabrikanten. Er wordt ook gekeken naar kwekerijen. De investeringen behelsen inmiddels wereldwijd meer dan EUR 1.5mrd binnen de sectoren Food & Agri, Healthcare en Sustainability. Insteek is een lange termijn focus via groeikapitaal voor start-ups en scale-ups tot (co-)investeringen in volwassen bedrijven en fondsen.

  Opgericht in 2003

  Havatec bedenkt en maakt met 140 medewerkers sorteer-, bos- en verwerkingslijnen voor de tuinbouwsector. Het bedrijf is in 2003 opgericht door Hans Valk. Als eerste werden bos-/sorteermachines voor gerbera gemaakt. Dergelijke hightech machines voor tulp en andere siergewassen volgden. En midtech uitvoering daarvan is de Qualitybuncher. Ook transportsystemen, bloemenverwerkingslijnen en apparatuur voor het ontbollen en zuurscheiden van tulp zijn ontwikkeld. Vanaf september 2018 zijn alle werkzaamheden gecentraliseerd in een nieuwe pand in Nieuw Vennep.

  Recent geïntroduceerd is de Twister boeketmachine. De eerste robots voor het planten van bloembollen worden binnenkort geleverd aan broeiers. De technologieën die Havatec ontwikkelt, bestaan uit zelf ontwikkelde mechanische- en softwarecomponenten. Havatec levert turn-key projecten.

  Vorig jaar sprak het Vakblad voor de Bloemisterij uitgebreid met directeur Mark Fikkers. Dat interview in editie 38 ook is te vinden via mijnbloemisterij.nl

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties