Recordaantal eikenprocessierupseitjes

  Aangezien er afgelopen najaar een record aantal eikenprocessievlinders is gevangen, verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups dat er een recordaantal eitjes is afgezet. Of er meer overlast zal zijn dan normaal hangt af van het weer en het voedselaanbod voor onder andere vogels, zo meldt het Kenniscentrum op Naturetoday.com.

  In 2016 werden bijna 60 duizend vlinders gevangen, een absoluut record voor Nederland. Het is daarom aannemelijk dat er ook een recordaantal eitjes is afgezet.

  De eitjes overwinteren en de rupsen komen in het voorjaar van 2017 uit. Gewoonlijk begin april. Bij een warm voorjaar kan het ook gebeuren dat ze eerder uitkomen.

  Om een idee te krijgen van de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen gedurende de winter 2016 – 2017 heeft Henry Kuppen eipakketjes verzameld op verschillende locaties in het midden en zuiden van het land. Alle geopende eipakketjes bevatten rupsen die in zeer goede conditie zijn. Ze ogen vet en vitaal en meteen te bewegen als het eitje geopend wordt.

  Het is nog de vraag of het grote aantal eitjes ook zal leiden tot meer overlast dan normaal. Er zijn verschillende factoren die daar nog invloed op kunnen hebben.

  Indien er sprake is van warme en droge weersomstandigheden in de periode van nestvorming dan zullen de rupsen lager in de boom nesten vormen, waardoor het risico van contact met brandharen groter zal zijn. In 2016 was sprake van beperkte overlast, omdat het in de periode van nestvorming dagelijks regende. De rupsen bleven veelal hoog in de bomen, de nesten waren ook kleiner van formaat en werden daardoor soms nauwelijks opgemerkt.

  De overleving van rupsen hangt ook af van het voedselaanbod voor vogels. Als er weinig rupsen zijn van andere soorten zullen koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en diverse andere soorten zich meer te goed doen aan de eikenprocessierupsen. In dat geval worden veel rupsen niet zo oud dat ze ook brandharen gaan ontwikkelen en is de overlast minder groot.

  Lees hier meer over de verwachtingen van het Kenniscentrum.

  Foto: Sarefo