Recordgroei omzet voor groensector in 2017

Hoveniers en groenvoorzieners hebben vorig jaar prima gedraaid. Dat valt op te maken uit de CBS-rapportage over 2017 waarin de resultaten van VHG-leden zijn vastgelegd. Zo genereerden alle VHG-leden gezamenlijk een omzet van €1,3 miljard en steeg deze ruim 10% ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste groei in zeven jaar tijd.

Momenteel staan in totaal 10.840 bedrijven geregistreerd als hoveniersbedrijf. Branchevereniging VHG telde vorig jaar in totaal 1.044 leden, zo’n 10% dus van het totaal aantal geregistreerde bedrijven. Vakgroep Hoveniers telde 850 leden, Groenvoorzieners (inclusief dak- en gevelbegroeners) 110 leden, Boomspecialisten 35 en Interieurbeplanters 17.
Gekeken naar vakgroep komt 97% van de omzet van VHG-leden voor rekening van Hoveniers en Groenvoorzieners inclusief dak- en gevelbegroeners. Uitgesplitst naar vakgroep zagen de Hoveniers een stijging in omzet van 9,1%, Groenvoorzieners 11,8%, Boomspecialisten 12,9% en Interieurbeplanters 9,8%.
Vergeleken met 2012 lag het omzetniveau van alle VHG-leden bijna 20% hoger. In alle vier de kwartalen van 2017 steeg de omzet ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal steeg de omzet het sterkst met 14% ten opzichte van een jaar eerder.
Flevoland
Gemeten naar provincie zien we in alle twaalf provincies een omzetstijging. De hoogste stijging vond plaats in Flevoland (14,8%), gevolgd door Overijssel (14,5%) en Gelderland (14%). De laagste omzet werd gerealiseerd in Noord-Holland (3,2%) en Groningen (3,4%). Zeven van de twaalf provincies kenden een recordgroei in 2017.
De sector hecht nog altijd erg aan vaste contracten. Zo is bij drie op de vier banen bij VHG-leden sprake van een contract voor onbepaalde tijd. Onder groenvoorzieners komen contracten voor onbepaalde tijd het meest voor, onder Boomspecialisten het minst.
Samenstelling
Wat verder opvalt in de CBS-cijfers is dat de groensector nog altijd erg traditioneel is qua samenstelling. Zo is meer dan 90% van de werknemers een man en heeft 94,6% een Nederlandse achtergrond. Werknemers met een westerse migratieachtergrond maken 3,4% van de branche uit, met een niet-westerse achtergrond zelfs maar 1,9%. Gezien het grote tekort aan vakkrachten valt hier nog duidelijk een wereld te winnen.
Leeftijd
Qua leeftijd ligt het gemiddelde van de werknemers tussen de 36 en 40 jaar. Onder werkgevers ligt de leeftijd beduidend hoger, tussen de 46 en 55 jaar.
Ook ligt her percentage vrouwen hoger onder werkgever (18%) dan onder werknemers (8%). <

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties