Recordomzet voor tuincentra in coronajaar

Tuincentra zagen vorig jaar flinke plussen in de verkoop van tuinmeubelen, potterie en tuinhuisjes. Ook de verkoop van bomen en planten steeg sterk. Door het gunstige voorjaarsweer en de extra aandacht voor de tuin steeg de omzet van de tuinbranche in 2020 naar recordhoogte.

In totaal kwam de jaaromzet van de tuinbranche vorig jaar uit op €1,95 miljard, een stijging van ruim 19% ten opzichte van 2019. Na fietsenwinkels en bouwmarkten kenden de tuincentra de sterkste omzetstijging. Met name het droge, zonnige voorjaarsweer en de reisbeperkingen als gevolg van de coronamaatregelen zorgden voor forse investeringen in tuinbenodigdheden.

Extra groene leefruimte

Alle productcategorieën lieten in 2020 forse ‘plussen’ zien in omzetcijfers van tuincentra. Met name de productgroep ‘niet levend’ groeide hard in omzet. Sterkste stijgers waren tuinmeubelen (+50% naar €111 miljoen), barbecues (+52% naar ruim €43 miljoen), potterie voor buiten (+44% naar €56 miljoen) en tuinhuisjes en afscheidingen (+36% naar €32 miljoen). Brenda Horstra van Tuinbranche Nederland: „Het maakt duidelijk dat mensen hun tuin als extra groene leefruimte willen inrichten.”

Minder spectaculair waren de groeicijfers in de categorie ‘levend’, maar ook deze stegen nog steeds fors. Bij bomen en planten voor buiten bedroeg de omzet €314 miljoen (+16%). Het gaat dan om bomen en struiken en meerjarige planten. Bloemen en planten voor binnen plusten 10% naar €170 miljoen. Het levend goed werd vooral in het voorjaar fors meer verkocht.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties