Roermond beschermt waardevolle bomen tegen bevers

  De gemeente Roermond gaat park- en laanbomen maar ook landschappelijk waardevolle bomen (denk aan knotwilgen) beschermen tegen bevervraat. Dat gebeurt voorlopig door het aanbrengen van een strijkpasta op de boomstam, die na opdrogen onzichtbaar is.

  Momenteel is te zien dat de bever op verschillende plekken in de gemeente ook (waardevolle) landschappelijke, park- en laanbomen omknaagt. Dit is onder andere duidelijk zichtbaar nabij de Swalm maar ook in Hattem.

  In de winterperiode voedt de bever zich voornamelijk met twijgen en boomschors waarvoor bomen worden omgeknaagd. In de zomer eet de bever meer kruiden en waterplanten waardoor het aantal aangeknaagde bomen terugloopt.

  De bever komt in Roermond veel voor. De laatste jaren laat de bever zich ook steeds meer in het stedelijk gebied of in de buurt daarvan zien.

  Tot nu toe heeft de gemeente alleen ingegrepen door bomen te kappen als deze voor een gevaarlijke situatie zorgden. De gemeente beraadt zich momenteel hoe hier in de toekomst mee om te gaan.

  Foto: Bohuš Číčel