Romfix demonstreert drainagemortel in bestratingsopbouw

Romfix heeft een drainagemortel ontwikkeld waarin je de tegels van een terras of pad vastlijmt. Daarmee is de bestratingsopbouw waterdoorlatend. Hoe je die mortel toepast, demonstreerde het bedrijf onlangs in Vriezenveen.

Demonstratie Romfix

Zo’n dertig hoveniers en stratenmakers kwamen op de demonstratie af. Directeur Paul van Riel van Romfix legt uit dat de drainagemortel bestaat uit split (in een fractie van 2,5 cm) en bindmiddel (terrascement) en 15 tot 20% holle ruimte heeft. „Daardoor is de mortel waterdoorlatend.’’ De dikte van de laag mortel (5-8 cm) is afhankelijk van hoe de bestrating gebruikt gaat worden: functioneert het als een particulier terras of moet het zelfs vrachtwagens kunnen dragen?

Stap 1: Drainagemortel mixen

Drainagemortel mixen Romfix

Op locatie maak je de drainagemortel klaar: in een mortelmolen mix je de drainagemortel (bindmiddel en split in een verhouding van 1 op 4) met 8% water.

Stap 2: Tegels insmeren met hechtmiddel

Uitsmeren hechtmiddel Romfix

Met een hechtmiddel lijm je de tegels vast aan de drainagemortel. Grote tegels smeer je in met een kwast, kleine formaten doop je één voor één in de emmer met hechtmiddel.

Stap 3: Aankloppen tegels

Aankloppen tegel Romfix

Met een rubberen hamer klop je de tegels even aan, zodat het hechtmiddel en de mortel elkaar goed raken. „Na het opdrogen vormen zij samen een keihard geheel’’, zegt Van Riel.

Het complete stappenplan met daarin ook het toepassen van een voegmiddel, staat in Tuin en Landschap 5. U kunt het artikel ook digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties