Roosegaarde

We zijn te veel bezig elkaar te vertellen hoe belangrijk groen is, hoor ik regelmatig groene vakmensen verzuchten. En: We moeten het meer naar buiten uitdragen. Wat dat betreft was het Landelijk Congres Openbare Ruimte dat vorige week in Alphen aan den Rijn plaatsvond een gemiste kans. Ik kwam er namelijk welgeteld één hovenier tegen.

Ook vanwege het thema van het congres had ik er meer groenmensen verwacht. Dat ging namelijk over burgerparticipatie. De wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn wist te vertellen dat maar liefst 90% van de burgerparticipatie zich afspeelt in het groen. Daar liggen dus kansen zou je zeggen.

Er was nog een reden waarom het jammer was dat er niet meer groenmensen aanwezig waren, en dat was de keynote speaker van die dag, kunstenaar Daan Roosegaarde. Misschien kent u Roosegaarde van het tv-programma Zomergasten. Anders kent u hem misschien van de hightech jurken die doorzichtig worden, afhankelijk van de gemoedstoestand van de drager. Heb ik uw aandacht?

Maar wat heeft dat met groen te maken? hoor ik u denken. Helemaal niets! En daarom is het zo jammer dat u er niet bij was. Roosegaarde is namelijk in staat om vakgebieden en sectoren die niets met elkaar te maken hebben, te koppelen via creatief gebruik van hightech. Zo gaat zijn ontwerpstudio samenwerken met bouwbedrijf Heijmans om slimme snelwegen te ontwerpen die oplichten als er auto’s overheen rijden, zogenaamde smart highways. Ook werkt Roosegaarde aan een soort stofzuiger die smog uit de lucht kan zuigen. In Beijing zijn ze er laaiend enthousiast over.

Wat Roosegaarde laat zien is dat, door gebruik te maken van bestaande technologie, heel eenvoudig innovaties zijn te bedenken op diverse terreinen. De groensector slaat zichzelf graag op de borst omdat we daken en gevels kunnen beplanten. Maar dat deden ze in Babylon ook al zo’n 5.000 jaar geleden. Misschien kunnen we innovaties een stap verder brengen? Inmiddels wordt er gewerkt aan groendaken die ook stroom op kunnen wekken. Dat begint ergens op te lijken.

Door verbindingen te leggen met andere sectoren is veel rendement te bereiken met relatief eenvoudige technieken. Daarom is het goed om af en toe eens een designbeurs te bezoeken in plaats van weer een groenbeurs, of een congres over hightech bij te wonen in plaats van de zoveelste bijeenkomst waarbij we elkaar vertellen hoe belangrijk groen is. Of kijk eens op www.studioroosegaarde.net.