Roundup Evolution toegestaan bij onkruid met holle stengel

Het Ctgb heeft de toelating voor Roundup Evolution uitgebreid. Het middel is nu ook toegestaan voor professioneel gebruik in openbaar groen en particuliere tuinen tegen holle stengel onkruiden.

De uitbreiding van de toelating van Roundup Evolution, met de werkzame stof glyfosaat, komt op verzoek van de toelatingshouder, Monsanto Europe. Dat bevestigt Ctgb-woordvoerder Hans van Boven.

Het gaat om een zogenoemde ‘kleine toepassing’, hierbij hoeft het middel dus niet opnieuw te worden beoordeeld. De aanvraag van deze uitbreiding houdt verband met het injecteren van Roundup in stengels van Japanse duizendknooop. Deze methode is vorig jaar gebruikt in de gemeente Amersfoort, omdat dit de meest effectieve bestrijdingsmethoden voor Japanse duizendknoop bleek te zijn.

Uitzonderingen

Omdat op dat moment er nog geen toelating was voor deze methode, is toen door de staatssecretaris een tijdelijke vrijstelling verleend van van 31 augustus tot 28 december 2017. Met deze uitbreiding kan Roundup Evolution nu ook zonder vrijstelling gebruikt worden om Japanse duizendknoop en andere holle stengel onkruiden te bestrijden, indien dit valt onder de uitzonderingen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door professionals.

Nieuwe beoordeling

Overigens loopt de toelating voor Roundup Evolution eind dit jaar af. Dit houdt verband met de nieuwe Europese vergunning voor de werkzame stof glyfosaat. Omdat de vergunning met vijf jaar wordt verlengd, moeten alle middelen waar glyfosaat in zit dit jaar nog opnieuw worden beoordeeld.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties