Tuin en Landschap nieuws Run op plantje uit Hortus Alkmaar in strijd tegen corona

Run op plantje uit Hortus Alkmaar in strijd tegen corona

0

De Hortus Alkmaar bemerkte de laatste tijd dat er wel erg veel vraag was naar Artemisia annua of zomeralsem. Uit de hele wereld kwamen telefoontjes. Wat blijkt? Volgens sommigen helpt thee van de plant tegen het coronavirus.

De Hortus Alkmaar is van oudsher een hortus medicus, een tuin waar medicinale planten groeien. Zomeralsem wordt gebruikt als grondstof voor een nieuwe generatie malariamedicijnen. Mogelijk dat daarom ook de link werd gelegd met het coronavirus.

Madagaskar

Bij de Hortus Alkmaar vermoeden ze dat een uitspraak van de president van Madagaskar, die zegt de kruidenthee te gebruiken tegen het coronavirus, tot de run op de zaden heeft geleid. In Madagaskar wordt de plant ook op grote schaal gekweekt, als grondstof voor malariamedicijnen.

Overigens komt de uitspraak niet helemaal uit de lucht vallen. Het Max Planck Instituut in Duitsland doet onderzoek naar Artemisia annua als medicijn tegen het coronavirus. Tijdens de SARS-uitbraak van 2003, en later ook bij MERS, is onderzoek gedaan naar Chinese kruidenmiddelen waaronder Artemisia annua. Uit testen kwam de zomeralsem naar voren als een van de meest veelbelovende planten om te gebruiken tegen het virus.

 

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar