Rupsenval geen bruikbare oplossing voor eikenprocessierups

De Rupsenval is geen bruikbare oplossing voor de beheersing van de eikenprocessierups en het verminderen van gezondheidsrisico’s. Dat concludeert het Kenniscentrum Eikenprocessierups na uitgebreid onderzoek.

Uit proeven met de Rupsenval of Rupsenstop blijkt dat rupsen niet in de zakken komen. Wel worden natuurlijke vijanden gevangen. De eikenprocessierupsen gebruiken de korven als steun voor hun nesten. Zodra de nesten te groot worden, lopen de rupsen over de val naar beneden. Het verwijderen van nesten rondom de val is arbeidsintensief. De rupsenval zelf is niet te reinigen waardoor veel brandharen achterblijven.

Nestvorming onder de korf maakt het verwijderen van de nesten lastiger. (Foto: Silvia Hellingman)
Gedrag en ontwikkeling

In 2019 is door Kenniscentrum Eikenprocessierups aangegeven dat producten zoals de rupsenval, die in mediterrane landen wordt ingezet tegen de dennenprocessierups, mogelijk niet effectief zijn om de eikenprocessierupsen te vangen. Dit komt door een verschil in gedrag en ontwikkeling tussen de eiken- en dennenprocessierups.

Bij het testen van de rupsenval is gekeken naar de aanwezigheid van de eikenprocessierups rondom de val en in de opvangzak en is het gedrag vastgelegd gedurende de periode van 7 april tot 13 juli. In totaal zijn zes vallen getest waarvan één zonder opvangzak vanaf 21 juni. Naast het testen van de zes vallen zijn in diverse gemeenten, waar rupsenvallen zijn opgehangen, veldbezoeken uitgevoerd.

Bekijk hier een filmpje van de ervaring met de rupsenval:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties