Rupsenval.nl neemt juridische stappen tegen entomoloog

De broers Jeffrey en Collin van den Dolder, oprichters van Rupsenval.nl, hebben juridische actie ondernomen tegen Silvia Hellingman. Ze betichten de entomoloog, verbonden aan Kennisplatform Processierups en Kenniscentrum Eikenprocessierups, van laster, smaad en broodnijd.

Al sinds de introductie vorig jaar van de rupsenval gaf Hellingman scherpe kritiek. De Rupsenval, gemodelleerd naar de dennenprocessierupsenval die in Zuid-Europa gebruikt wordt, zou niet werken tegen de eikenprocessierups. De rupsen zouden volgens Hellingman de vallen als steunpunt voor nesten gebruiken, en als ze wilden zouden ze eroverheen kruipen.

Gelijk van Hellingman

Dit jaar kreeg Hellingman gelijk. De rupsen verdwenen niet in de daarvoor bedoelde opvangzakken, maar gebruikten de vallen als steunpunt voor hun nesten. De Rupsenval werd daarop uit de handel genomen. De broers Van den Dolder zagen echter vrijwel meteen een nieuw concept: De Rupsenstop. Deze rupsenval zonder opvangzak dient bewust als steunpunt voor de nesten. Dat moet voorkomen dat de rupsen verder afdalen over de stam waar mensen en dieren ermee in aanraking komen.

„Werkt ook niet,” zegt Hellingman. Als de rupsen verder willen afdalen naar de stamvoet of naar de bodem om een grondnest te vormen, lopen ze gewoon over de val heen. Zonodig maken de diertjes daarbij gebruik van spinsel. De Rupsenstop maakt het verwijderen van de nesten volgens haar alleen maar lastiger.

Brief aan minister

In maart schreven de broers Van den Dolder al een brief aan minister Schouten, in de hoop dat zij een einde zou maken aan de kritiek op de Rupsenval van experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups. De ondernemers kregen echter nul op het rekest. De minister antwoordde dat de leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups op eigen titel spreken. Bovendien is het Kenniscentrum juist bedoeld voor de uitwisseling van meningen en ideeën. Dat staat te lezen in een artikel in Tubantia.

Nu nemen de broers dus juridische actie. Hellingman heeft inmiddels bericht gekregen van de rechtsbijstand van de ondernemers achter Rupsenval.nl. „Ik heb mijn kant van het verhaal gedaan en wacht af.” Wel heeft ze de gang van zaken gemeld bij het Kennisplatform Processierups en het Kenniscentrum Eikenprocessierups. „Die staan 100% achter mij.”

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties