Tuin en Landschap nieuws Rutte geeft startsein Landelijke Zaaidag bijen en vlinders

Rutte geeft startsein Landelijke Zaaidag bijen en vlinders

1

Minister-president Rutte heeft maandag op het Catshuis het startsein gegeven voor de Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. Samen met een aantal leerlingen van Nutsschool Zorgvliet en imker Pim Lemmers heeft de premier een border ingezaaid.

De Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders, een initiatief van de stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting, vindt jaarlijks plaats op 22 april. Voor het vijfde jaar op rij worden particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters opgeroepen bloemstroken aan te leggen.

Nationale Bijentelling

Afgelopen weekend vond al de Nationale Bijentelling plaats. Maar liefst 2600 mensen trokken naar buiten om bijen te tellen. De top 3 van meest geziene bijen is: 1. honingbij, 2. aardhommel, 3. rosse metselbij.

Hoogleraar Natuurlijk Kapitaal Koos Biesmeijer: „Tweederde van de getelde bijen zijn wilde bijen, maar de gehouden honingbij is het meest geteld. Op 3 staat de rosse metselbij. Deze bij voelt zich thuis in de stedelijke omgeving en profiteert van de vele bijenhotels, die overal in tuinen en bij huizen te vinden zijn. Dit geldt overigens ook voor nummer 5, de gehoornde metselbij.”

Koude weer

De resultaten van de telling verschillen duidelijk met de Nationale Bijentelling van vorig jaar, toen het zo’n 20 graden was. Op zaterdag lieten de soorten die niet goed tegen kou kunnen het afweten, terwijl de hommel, stevig behaard, zich juist wel goed liet zien.

Vanwege het koude weer wordt de telling verlengd tot en met 19 april. Volgens Nederland Zoemt moet zo’n 5 jaar achter elkaar worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals het weer uit te kunnen sluiten.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Therese Zwaard-Hakbijl Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Therese Zwaard-Hakbijl
Gast
Therese Zwaard-Hakbijl

Ik ben niet zo reageerderig, maar wel het startsein geven voor de landelijke zaaidag en in Europees verband de vermindering van pesticiden blokkeren dat vind ik een slechte show voor een minister president.