SW-medewerkers voeren actie in Den Haag voor nieuwe cao

7500 medewerkers van sociale werkvoorzieningen uit het hele land voerden donderdag op het Malieveld in Den Haag actie voor een goede cao. Dertig medewerkers hebben het kantoor van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bezet.

De medewerkers zijn boos omdat de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de sociale werkvoorziening zijn vastgelopen. Dit gebeurde na een loonbod door de VNG dat volgens de actievoerders ‘beschamend laag’ is. Dit terwijl er wel een normale cao met loonsverhoging is afgesloten voor gemeenteambtenaren.

„De werkers in de sociale werkvoorziening hebben recht op een fatsoenlijk loon en goede arbeidsvoorwaarden, net als alle andere Nederlanders,” zei SP-Kamerlid Sadet Karabulut in de actietent op het Malieveld. „Staatssecretaris Klijnsma moet ingrijpen en zorgen dat er werkzekerheid en loonruimte komt. Ook moeten de seniorenregeling en de loongarantie blijven bestaan.”

Tijdens de demonstratie op het Malieveld hebben ruim dertig medewerkers van de sociale werkvoorziening het kantoor van de VNG aan de Nassaulaan in Den Haag bezet. Ze zeggen daar niet weg te gaan, voordat ze een nieuwe cao hebben gesloten.