Schaamluis

De natuurlijke trend, versterkt door corona, blijft groeien. Mensen zijn geïnteresseerd in natuurlijk, eetbaar, permacultuur, voedselbossen. En beginnen te begrijpen dat terugloop van insecten een serieus probleem is. Ruimte voor insecten maken is goed mogelijk in tuinen, zeker met wat kennis van ecologische processen: blad laten liggen, ruimte voor een rommelhoekje, behandel de bodem goed, kies vaker inheems. En nee, een bijenhotel van een tuincentrum naast een kunstgrasveld heeft niet zoveel zin.

Maar de plotseling natuur georiënteerde kantoorbewoner raakt in paniek. Oh, een arme hommel is hongerig, die moet gered. Eh ja, die is misschien te vroeg uit de winterstalling gekomen en komt erachter dat het nog te koud is voor planten om in bloei te staan. Niet alle hommels blijven leven, net als kikkervisjes. Oh, er worden bomen gekapt in het bos, dat mag niet! Eh ja, de meeste bossen worden beheerd, er wordt altijd wel gekapt. Maar nu lopen er mensen die dat anders nooit zagen en wordt er schande van gesproken. Oh, kijk wat schattig, gestreepte kevertjes. Eh nee, in een moestuin wil je die echt niet.

In een tuin mag je andere maatstaven aanhouden dan in de natuur. Niet álles hoeft inheems. Het is niet de plek om roomser te zijn dan de paus. Er zullen wat insecten niet overleven als je in maart oude plantenresten afknipt. Maar niet iedereen wil alleen maar natuur. Het blijft wel de tuin en iedereen mag zelf kiezen hoe netjes die er uit ziet. Het is slim om natuur zoveel mogelijk haar gang te laten gaan, dan werkt ze voor jou en jij niet tégen de natuur. Maar in huis laat je stof en spinnenwebben toch ook niet liggen? Want je wilt echt niet altijd overal elke insectensoort.  De schaamluis is bijna uitgestorven, wil iedereen die dat erg vindt zich melden?

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties