Schema beeldbestek moet conflicten en boetes voorkomen

  Branchevereniging VHG heeft een schema laten ontwikkelen om beter in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering bij beeldbestekken. CROW neemt dit schema op in de Handleiding Beeldkwaliteit die dit najaar verschijnt.

  Met het schema kunnen opdrachtgevers en uitvoerende bedrijven bepalen of er sprake is van weers- of klimatologische omstandigheden die reden zijn om af te wijken van de overeengekomen afspraken in het beeldbestek. Daarmee worden eventuele conflicten en boetes voorkomen en kan er vooraf beter worden ingespeeld op te verwachten risico’s.

  Boete

  Bijzondere weersomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat een bepaalde beeldkwaliteit niet wordt bereikt. Bijvoorbeeld bij warm en vochtig weer wanneer het gras harder groeit dan voorzien, of bij hevige regenval wanneer er niet kan worden gereden op de vochtige ondergrond.

  Bij grote afwijkingen in negatieve zin kan de opdrachtgever het werk van de aannemer afkeuren of kan hij een boete opleggen. VHG heeft adviesbureau Stabilitas de opdracht gegeven om te onderzoeken op welke wijze het beste kan worden omgegaan met de gevolgen van klimaatverandering voor de uitvoering van werkzaamheden in het openbaar groen. Het schema helpt om vooraf goede afspraken te maken.

  Objectief

  Op dit moment is het vaak al moeilijk om objectief vast te stellen in welke mate de weersomstandigheden aanleiding zijn geweest voor het afwijken van het beeldbestek. Gelet op de klimaatverandering is de verwachting dat werkzaamheden nog meer invloed zullen ondervinden van afwijkende weersverschijnselen.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  ron reijnders
  ron reijnders
  3 jaren geleden

  Ik heb hier al jaren voor gepleit maar kreeg eigenlijke geen serieus gehoor bij CROW. Maar noem het geen “Klimaatinvloeden” maar “Invloed weersomstandigheden op beeldbestekken” (het is een probleem van alle tijden en zal hooguit vaker voorkomen door klimaatverandering. Het kan ook maar zo zijn dat andere zaken juist makkelijker worden (door het klimaat). Overigens hoop ik wel dat het niet blijft bij dit schema want er zal behoefte zijn aan uitgewerkte voorbeelden. Ik ontvang graag die uitwerking.