Tuin en Landschap nieuws Slecht beeld van ziekte- en plaagdruk tuinen

Slecht beeld van ziekte- en plaagdruk tuinen

0

Er is geen goed beeld van de ziekte- en plaagdruk in particuliere tuinen. Dat lieten de bezoekers van de najaarsbijeenkomst van de KNPV weten in een paneldebat aan het eind van een dag vol presentaties over het onderwerp van experts uit het bedrijfsleven en vooral uit de wetenschap.

Het thema van de najaarsbijeenkomst van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektenkundige Vereniging was ’Plantenziekten in de tuin’. In het interactieve paneldebat konden de mensen in de zaal reageren op een aantal stellingen.

Maar liefst 86% van de stemmers was van mening dat er geen goed beeld is van de ziekten- en plaagdruk in particuliere tuinen. Daarvan vond 18% het ook niet nodig om daar wel een goed beeld van te hebben. Maar liefst 68% van de respondenten gaf echter aan dat het juist wel belangrijk is om hiervan een goed beeld te hebben.

Meer aandacht
Meer dan de helft van de deelnemers vindt het vooral belangrijk dat er meer aandacht voor ziekten en plagen komt in particuliere tuinen, vanwege de interactie tussen tuinen, openbaar groen en agrarische percelen.

Eveneens 86% van de stemmers vindt dat de experts (de KNPV) zich actiever moet bemoeien met dit onderwerp. Meer dan een kwart ziet dit onderzoeksterrein als een ondergeschoven kindje. Meer dan de helft koos het antwoord: ’Eens, wij hebben daar bij uitstek de kennis en het netwerk voor.’

Een aantal sprekers laakte vervolgens de informatie die wordt aangeboden op internet aan particulieren en hoveniers. Onderzoeker Rob van Tol (WUR) noemde de ondeugdelijke aanbevolen toepassingsperiode van nematoden tegen taxuskever ’van april tot november’. Volgens Van Tol heeft toepassing tussen juni en augustus geen zin, terwijl mensen dan juist geneigd zijn de beestjes te bestrijden omdat dan de vraat van de volwassen kevers zichtbaar is.

Adviseur Aad Termorshuizen (Aad Termorshuizen Consultancy) noemde onder meer een site die aangaf dat planten minder last van roest hebben als ze voldoende voedsel op kunnen nemen. ’Daar zijn geen bewijzen voor’ volgens de expert. Termorshuizen was wel enthousiast over de uitgebreide website van de Royal Horticultural Society (RHS) als bron van goede, betrouwbare informatie.

Dit artikel verder lezen?

Inloggen als abonnee

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap

Reageer op dit artikel

avatar