Sluipwesplarven in eitjes van eikenprocessierupsen gevonden

Tijdens de jaarlijkse check van de conditie van eikenprocessierupsen in hun ei hebben onderzoekers van het Kenniscentrum Eikenprocessierups voor het eerst sluipwesplarven in eitjes van de eikenprocessieups aangetroffen. De soort is nog niet bekend, maar de parasiet behoort tot bronswespen, een superfamilie van de vliesvleugeligen.

Om een goed beeld van de ontwikkeling onder verschillende omstandigheden te krijgen, heeft onderzoeker Henry Kuppen naast de eitjes uit het proefstation, ook eipakketjes in een natuurgebied verzameld. Tijdens een controle zijn voor het eerst in diverse eitjes sluipwesplarven in plaats van eikenprocessierupsen aangetroffen. Hoeveel dat er exact zijn, is nog niet bekend. De larven behoren tot de bronswespen (Chalcidoidea), een superfamilie van vliesvleugeligen (Hymenoptera).

Hoeveelheid parasieten

Nadat de eikenprocessierupsen uit de niet-geparasiteerde eitjes zijn uitgekomen, weet het Kenniscentrum hoeveel eitjes zijn geparasiteerd. Wanneer de sluipwespjes precies uit deze eitjes komen is niet te zeggen. Meestal synchroniseren deze sluipwespen hun uitkomst met de beschikbaarheid van hun gastheren.

Voor eikenprocessierupsen (Thaumetopoea processionea) worden twee soorten eiparasieten in de literatuur beschreven: Anastatus cf. bifasciatus en Trichogramma sp. In de literatuur is Anastatus cf. bifasciatus ook bekend als eiparasiet van schildwantsen (Halyomorpha halys) en wordt ook aangetroffen bij dennenprocessierupsen. Anastatus japonicus, ook een sluipwespje, is al eerder aangetroffen bij dennenprocessierupsen, maar volgens de literatuur nog niet in eikenprocessierupsen.

Determineren

Aan de larven van de sluipwespjes is niet exact te zien om welke soort het gaat. Ze lijken volgens het Kenniscentrum vooralsnog meer op Trichogramma sp. dan op Anastatus sp. De larven van Anastatus zijn slanker dan de larven van Trichogramma sp. Om exact vast te stellen om welke soort het gaat, kweken de onderzoekers de eipakketjes uit waarna een specialist de uitgekomen insecten zal determineren.

Bekijk hier onder een video van de sluipwesplarven:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties