Tuin en Landschap nieuws Staatsbosbeheer bouwt gebruik glyfosaat in twee jaar af

Staatsbosbeheer bouwt gebruik glyfosaat in twee jaar af

0

Staatsbosbeheer gaat het gebruik van glyfosaat de komende twee jaar naar nul afbouwen. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment gebruikt Staatsbosbeheer glyfosaat nog bij noodzakelijke bestrijding van invasieve exoten, waarbij geen realistische alternatieven zijn. Door een aantal maatregelen moet het gebruik tot nul worden gereduceerd.

Zo investeert Staatsbosbeheer in herstel van ecosystemen, waardoor de druk van ongewenste vegetaties en invasieve exoten naar verwachting afneemt.

Daarnaast grijpt Staatsbosbeheer nu stevig in, bijvoorbeeld door het uitgraven en verwijderen van clusters van invasieve exoten. Het is de verwachting dat ongewenste vegetaties vervolgens met minder intensieve beheermaatregelen kunnen worden beheerst. Denk bijvoorbeeld aan intensief maaien.

Op terreinen die aan derden worden verpacht wordt gebruik van glyfosaat in nieuwe pachtcontracten verboden. Lopende pachtcontracten worden uitgefaseerd.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

Reageer op dit artikel

avatar