‘Stadsgroen verkoelt meer dan water’

Stadsgroen levert een grotere bijdrage aan thermisch comfort op warme zomerse dagen dan water of schaduw van gebouwen. Dat blijkt uit onderzoek door promovenda landschapsarchitectuur Wiebke Klemm.

Universitair blad Resource schrijft over het onderzoek van Klemm. Volgens de promovenda is er nauwelijks onderzoek naar de relatie tussen thermisch comfort en stadsgroen. Thermisch comfort geeft aan hoe mensen warmte beleven en hoe het samenspel van temperatuur, wind, luchtvochtigheid en straling aanvoelt.

Klemm deed er onderzoek naar in Arnhem, Rotterdam en Utrecht. Hieruit bleek dat mensen zich thermisch prettiger voelen in een park dan bij water of in de schaduw van gebouwen.

Koeler
Uit het onderzoek blijkt dat de lucht in parken 1°C koeler is, de stralingstemperatuur 2,5°C lager is en de fysiologisch equivalente temperatuur 1,9°C lager is dan in het centrum.

Parken kunnen ook onderling flink in temperatuur verschillen, afhankelijk van de boombedekking en de windrichting. Zo levert 10% meer bomen een 3C lagere stralingstemperatuur op.

Klemm pleit dan ook voor meer en beter stadsgroen, naast het behoud van bestaand groen.