Standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten online

Maarten Loeffen van Vereniging Stadswerk Nederland heeft de eerste standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten overhandigd aan Floriade-directeur Pieter Cloo. Dit deed hij tijdens een bijeenkomst van de beplantingscommissie voor Floriade Expo 2022. Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen stelden de lijst samen.

Deze allereerste editie bevat 6.700 voorkeurs- en alternatieve Nederlandse namen van cultuurplanten. Ook bevat de standaard een uitgebreide verantwoording voor de opzet en de gemaakte keuzes. Bij gebruik van Nederlandse plantennamen helpt deze lijst met standaard voorkeursnamen. Daarom is de standaardlijst Nederlandse namen van cultuurplanten gratis online beschikbaar.

Lijst met voorkeursnamen en alternatieve namen

De lijst is een lang gekoesterde wens van veel tuinbouwspecialisten. Tot nu toe werd een Nederlandse naam willekeurig gekozen. Voor elk bekend gewas is er nu een eenduidige Nederlandse voorkeursnaam, naast de wetenschappelijke naam. Er staan voor veel gewassen ook – maximaal drie – alternatieve namen vermeld als die in gebruik zijn. De naamlijsten van houtige gewassen en vaste planten vormden de basis voor deze lijst.

Eerst boomkwekerijgewassen

In deze eerste lijst zijn de Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen gepubliceerd. Deze sector heeft veruit het grootste aantal gewassen. Later worden ook de namen van andere gewasgroepen opgenomen. Denk aan éénjarigen, bloembollen en bloemisterij-, groente-, landbouw- en tropische gewassen.

Samenwerkende organisaties

Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT) werkten de afgelopen twee jaar aan het samenstellen van de lijst. De Nederlandse Dendrologische Vereniging, Floron, Vereniging Stadswerk Nederland en Anthos zorgden voor een waardevolle bijdrage.

Ook de werkgroep Nederlandse namen voor wilde planten, met Nederlandse en Vlaamse specialisten, was betrokken. Om tot een eenduidige standaard te komen, maakten de samenstellers belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik, spelling, naamdelen los of aan elkaar en het bepalen van de juiste voorkeursnaam.

Publicatie online beschikbaar

De lijst is als PDF beschikbaar en te vrij downloaden via www.naktuinbouw.nl/lijst-nederlandse-namen. Voor gebruik van de publicatie is vermelding van ‘Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2020’ vereist.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties