Startsein voor bouwrijp maken Floriadeterrein Almere

Amvest en Dura Vermeer zijn donderdag symbolisch gestart met het bouwrijp maken van het toekomstige Floriadeterrein in Almere. Samen met de gemeente Almere en de Floriade Almere 2022 BV werd bij dat moment stilgestaan.

Algemeen directeur Heleen Aarts van gebiedsontwikkelaar Amvest is tevreden dat de werkzaamheden zo snel na de ondertekening van de ontwikkelingsovereenkomst zijn gestart. „Wij zijn blij dat we samen met Dura Vermeer en de gemeente aan de slag kunnen. Meer dan 40 jaar geleden kwamen de eerste Almeerders hier pionieren in de polder. Nu gaan we op deze plek de Groene Stad van de Toekomst verwezenlijken. Ik vind het heel mooi dat Almere een voortrekkersrol wil vervullen in de groene groei van steden en dat met de Floriade toont aan de wereld. Wij zetten daar graag onze schouders onder.”

Betrokken

Marieke Mentink, directeur bij Dura Vermeer aan, sluit zich hierbij aan. „Het is geweldig dat Dura Vermeer nu opnieuw betrokken is bij de realisatie van een Floriade. Wat deze expo echter bijzonder maakt, is het feit dat er na de Floriade een unieke stadswijk ontstaat met een voor Nederland ongekend hoge woonkwaliteit.”

Tastbaar

Almeerse wethouder Loes Ypma noemt het starten van het bouwrijp maken een mooi moment. „Hier zijn we al zeven jaar naar toe aan het werken en nu gaat de bouw dan echt beginnen. Met de Floriade en alle gedachten die bij een groeiende groene stad horen waren we al begonnen, maar nu er is begonnen op het terrein waar in 2022 de expo plaatsvindt wordt het wel heel tastbaar.”

Nauwe samenwerking

Ook Peter Verdaasdonk, directeur van de Floriade Almere 2022 BV is enthousiast: „Dit is natuurlijk een belangrijke mijlpaal voor ons als expo-organisatie. We gaan nu een nauwe samenwerking aan met Amvest en Dura Vermeer voor de eerste inrichting van het Floriadeterrein. Het vastgoed dat tot 2022 ontwikkeld wordt, zal door de nationale en internationale deelnemers gebruikt worden tijdens de expo en onderdeel blijven van de stadswijk na 2022. We gaan samen een unieke reis maken richting 2022”.

i-Streets
Voor de expo gaan Amvest en Dura Vermeer de verkeerswegen, bruggen, showcasewoningen, i-Streets (‘slimme straten’) en landenpaviljoens realiseren. Dura Vermeer is nu gestart met het bouwrijp maken van het terrein. Ondertussen is de ontwerpfase voor de eerste paviljoens ook gestart. Deze worden ontworpen door vijf Nederlandse architecten.

In het voorjaar van 2020 start de bouw van de eerste landenpaviljoens. Het plan voorziet verder in ruimte voor commerciële functies, zoals horeca en een hotel. Na de expo krijgt het permanente vastgoed een nieuwe bestemming in de stadswijk. De landenpaviljoens worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen. De tijdelijke paviljoens krijgen een circulair karakter, zijn herplaatsbaar of flexibel in gebruik.

Vlnr Heleen Aarts (algemeen directeur Amvest), Peter Verdaasdonk (directeur van de Floriade Almere 2022 BV), Loes Ypma (wethouder Floriade Gemeente Almere) en Marieke Mentink (directeur bij Dura Vermeer).

De vier partijen timmerden als startsein voor het bouwrijp maken van het Floriadeterrein een hek om een Prunus avium, een zoete kersenboom, op het terrein. Deze Floriade gaat immers over de integratie van groen en stadswijk.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties