‘Stedelijke vergroening lost maatschappelijke problemen op’

Stedelijke vergroening is de oplossing voor maatschappelijke problemen als overgewicht, luchtvervuiling en overstromingen. Dat was de algemene boodschap op de Internationale Groene Stad Conferentie vorige week in Londen.

De boodschap werd uitgedragen door sprekers vanuit verschillende perspectieven. Zo vertelde Richard Thompson, voorzitter van het Britse college van artsen, dat je fysiologische toestand al verbetert als je een paar minuten naar een groene tuin kijkt.

Volgens Tom Butterworth van Natural England, een organisatie die de Britse overheid adviseert op milieugebied, kan één enkele straatboom meer dan de helft van het water gebruiken dat bij hevige regenval in stedelijk gebied valt. 5,2 miljoen Britse huizen lopen namelijk het risico overstroomd te worden, aldus Butterworth.

Butterworth vertelde tevens dat 2,5% van alle Britse sterfgevallen worden veroorzaakt door luchtvervuiling; er zouden meer Britten doodgaan aan fijnstof dan aan drugs en alcohol. Dat percentage zou verminderen als steden meer groen aanleggen.

Voorbeeld
Londen werd op de conferentie genoemd als voorbeeld van een groene stad. Matthew Pencharz, omgevingsadviseur van de Britse hoofdstad, vertelde dat groene infrastructuur een hoofdonderdeel is van de stedelijke plannen. Sinds 2009 is er bijna een half miljard euro uitgegeven aan parken en tuinen, daarbij geholpen door de organisatie van de Olympische Spelen in 2012. Doel is dat Londen in 2025 voor een kwart uit groen bestaat.

Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, daagde mensen uit om te zoeken naar de ideale groene stad. Almere, die in 2022 de Floriade organiseert, streeft dat ideaal na door onder andere stad en natuur met elkaar te combineren, aldus Jorritsma.

De conferentie in Londen werd georganiseerd door de AIPH, de internationale organisatie van sierteeltproducenten.

Bron: De Boomkwekerij