Steeds meer openbare parken sluiten

Burgemeesters sluiten vanwege de coronacrisis openbare parken waar het te druk wordt. Bezoekers kunnen dan niet meer de voorgeschreven 1,5 m afstand bewaren.

Spoorpark Tilburg dicht
Het Spoorpark Tilburg ging op 22 maart al dicht. (Foto: Jack Tummers)

Sinds 23 maart hebben burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening specifieke locaties te sluiten. Andere parken sloten al eerder de hekken. Het vorig jaar geopende Spoorpark in Tilburg bijvoorbeeld. Tijdens het ’beruchte’ weekend van 21 en 22 maart werd het zo druk in het park dat het team Spoorpark Tilburg in overleg met de gemeente en de veiligheidsregio tot nader order de hekken sloot.

Bloeiende stinzenflora
Ook het eeuwenoude Park Sorghvliet in Den Haag dat in beheer is van het Rijksvastgoedbedrijf ging om die reden al eerder dicht. Vanwege de bloeiende stinzenflora trekt het park veel bezoekers aan, waardoor het niet meer verantwoord is om het  gebied open te houden, zo meldt de boswachter op de website.

’Toestellen niet schoon’
Sinds maandag 23 maart hebben nu ook de burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening specifieke locaties te sluiten. Vooral skateparken, voetbalkooien en fitnessapparatuur mogen niet meer worden gebruikt. Zo zijn in Rotterdam alle skateparken en voetbalkooien sinds 27 maart gesloten.

Gemeente Amsterdam sloot een dag eerder al de fitnessapparatuur in parken en de voetbalkooien. Volgens de veiligheidsregio kunnen deze plekken de gezondheid schaden, ’omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk.’ Daardoor houden mensen zich niet aan de regel om 1,5 m afstand van elkaar te houden.

Uitwijkmogelijkheid strand
Daarnaast sluiten burgemeesters ook grotere openbare parken vanwege de drukte. Bloemendaal bijvoorbeeld sloot op 25 maart tot nader order het Wethouder van Gelukpark en het park Caprera, omdat deze gebieden gebruikt worden als uitwijkmogelijkheid van het strand. Ook park De Horsten in Voorschoten ging afgelopen weekend tijdelijk dicht vanwege de grote toeloop aan mensen.

Heemtuin Leiderdorp
De Heemtuin in Leiderdorp is ook vanwege de coronacrisis gesloten.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties