‘Stel IBAN-overgang niet uit’

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat ondernemers niet moeten rekenen op uitstel van de invoering van IBAN. Bedrijven die nog niet over zijn, moeten dit snel doen.

De ondernemersorganisaties zijn verbaasd over het voorstel van Europees commissaris Barnier. Deze wil bedrijven in Eurozone een half jaar uitstel geven voor de overstap naar het Europees betalingssysteem SEPA.

Het is echter onduidelijk of dit voorstel wordt aangenomen. Bedrijven moeten hier niet op rekenen, aldus de ondernemingsorganisaties die Nederlandse bedrijven oproepen, die nog niet over zijn op IBAN, dit snel te doen.

Onrust
De Europese Commissie handhaaft de deadline van 1 februari 2014. Maar Barnier heeft voorgesteld om een extra overgangstermijn van zes maanden in te voeren, waarin betalingen via de nationale standaarden door banken nog worden toegestaan.

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland leidt dit voorstel tot onrust. Omdat het nog maar de vraag is òf en wanneer dit voorstel door het Europese Parlement en de Raad van Ministers zal worden aangenomen. Of dat voor 1 februari aanstaande lukt, is nog maar zeer de vraag, aldus de ondernemingsorganisaties.