Leonie Claessen: ’Stikstofcrisis kan nog jaren voortduren’

    De stikstofcrisis duurt al meer dan een jaar. Veel tuinders met plannen voor uitbreiding of de aanschaf van een WKK weten niet waar ze aan toe zijn. Het is bijvoorbeeld niet bekend waaraan vergunningen precies moet voldoen. „De overheid kan niet blijven zeggen: wacht maar af”, zegt Leonie Claessen, beleidsspecialist bij Glastuinbouw Nederland, in een interview met Bloemisterij. „Het wordt tijd dat er meer duidelijkheid komt.” Maar tegelijk vreest ze dat deze situatie nog jaren kan duren.

    De glastuinbouw heeft toch bijna geen stikstofemissie?
    „Dat klopt, en dat staat ook in het rapport van de commissie Remkes. Een groot deel van de depositie in natuurgebieden is ammoniak uit de veehouderij. Het is logisch dat het kabinet daar eerst naar kijkt. De grote industrie zit vaak hoog met de emissie, maar heeft vaak al de benodigde vergunningen. Voor Schiphol wordt ongetwijfeld wat geregeld. MKB-bedrijven en de glastuinbouw hebben geen vergunningen en liggen onderop de stapel.”

    Hoe lang gaan de problemen rond stikstof nog duren?
    „Het is ruim een jaar geleden dat Programma Aanpak Stikstof is afgeschoten en we zijn nog geen stap verder. De provincies en het Rijk zijn eerst bezig met in kaart brengen welke bedrijven vergunningplichtig zijn. Dat kan lang duren, want er zijn 120 Natura 2000-gebieden en twaalf provincies. Ook moeten er rekenregels worden opgesteld voor de emissie van NOx. Ik denk eerder dat het nog jaren gaat duren dan maanden.”

    Lees het hele interview in Vakblad voor de Bloemisterij 31/32 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties