Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Storm richt veel kleine schade aan in glastuinbouw

  Storm richt veel kleine schade aan in glastuinbouw

  0

  De storm die vandaag over Nederland trok heeft veel kleine schade aangericht. Verzekeraar Interpolis had tegen vier uur 700 meldingen binnen gekregen uit de hele agrarische sector, waarvan 200 uit de tuinbouw. „De meldingen kwamen uit het hele land, maar met name uit het midden, op de lijn van het Westland, via de Bommelerwaard naar Duitsland”, vertelt woordvoerder Adri Witlox. In meerdere provincies werden zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 130 km per uur.

  Het lijkt erop dat er vooral kleine schades zijn gemeld, en dat er geen complete kassen zijn vernield. Er zijn op dit moment slechts twee grote schades bekend. Dat beeld wordt bevestigd door reparatiebedrijf TST (Totaal Service voor de Tuinbouw) in Monster. „Wij hebben 250 meldingen gekregen, van twee tot driehonderd ruiten eruit”, zegt een woordvoerster. „Er zijn geen hele kassen weggewaaid.”

  Kassenbouwers hadden vandaag alle werkzaamheden stil gelegd in verband met de veiligheid voor het personeel. Inmiddels zijn de eerste kleine reparaties op gang gekomen.

  LTO Glaskracht en Stigas hadden tuinders in de gebieden met code rood gewaarschuwd om de kas te verlaten, omdat de kans op ongelukken door rondvliegend glas groot was. Stigas heeft een aantal tips opgesteld voor veilig werken na de storm. Deze tips zijn te vinden op de website van Stigas. Ook staat daar een crisisdraaiboek, dat brancheorganisatie ZLTO na de calamiteiten van vorig jaar zomer heeft geschreven.

  Begin januari richtte storm ook al voor miljoenen schade aan in de glastuinbouw. Toen lag de windkracht rond 10 Beaufort. De grootste schade werd aangericht in Bleiswijk en omgeving. Bij één glastuinbouwbedrijf sneuvelden 1.500 ruiten. De schade van die calamiteit is nog niet helemaal opgelost. Sommige bedrijven zijn nog druk bezig met het herstel en zouden deze week nog glas ontvangen.

  Doordat het niet zo koud is, zal het makkelijker zijn om het klimaat op peil te houden. Maar of het warme weer als een voordeel moet worden gezien, betwijfelt Interpolis-woordvoerder Witlox. „De warme luchtstroom was ook de oorzaak van deze storm.”

   

  Reageer op dit artikel

  avatar